3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Αυτό είναι το Νέο επίδομα ρεύματος για όσους έχουν θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια

Αυτό είναι το Νέο επίδομα ρεύματος για όσους έχουν θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια

Από 1η Ιανουαρίου θα ισχύσει το επίδομα ρεύματος για όσους επιλέξουν θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που έκανε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Επίδομα ρεύματος - Η επίσημη ανακοίνωση

Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανακοίνωνε όλες τις αλλαγές στις επιδοτήσεις και τα τιμολόγια ρεύματος και από εκεί προέκυψαν όλες οι λεπτομέρειες, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με όσα διαρρέονταν τις προηγούμενες μέρες. Το ανώτατο ποσό της ενίσχυσης για τη θέρμανση με ρεύμα θα είναι 480 ευρώ, αντί για έως 800 ευρώ που είναι το επίδομα θέρμανσης. Αφορά περίπου 1,2 εκατομμύρια καταναλωτές.

Η κυβέρνηση θα ενισχύσει για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024 περίπου 1,2 εκατομμύριο ενεργειακά ευάλωτους με βάση τις «θερμοημέρες».

Δικαιούχοι είναι όσοι καλύπτουν τα κριτήρια για επίδομα θέρμανσης και δεν επιδοτούνται για άλλο καύσιμο. Η ενίσχυση είναι 60 ευρώ το μήνα και το κόστος φτάνει τα 120 εκατομμύρια ευρώ.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και το ποσό θα το δουν ως έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν τον προσεχή Ιανουάριο και θα γίνουν όχι μέσω ειδικής πλατφόρμας του gov.gr, αλλά μέσω πλατφόρμας της ΑΑΔΕ.

Για κάθε τέκνο θα ισχύει 20% προσαύξηση στα ποσά, ενώ τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα είναι ενιαία και μάλιστα προσαυξημένα (στο εισόδημα) για οικογένειες με παιδιά. Θα είναι επίσης τα ίδια με όσα ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης με πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα.

Το τοπίο αλλάζει και στην πληρωμή, αφού το επίδομα ρεύματος δεν θα μπει στον πρώτο γύρο πληρωμών τον Δεκέμβριο του 2023, όπως θα γίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης, μιας και πάει για τη νέα χρονιά.

Υπενθυμίζεται ότι θα καλύψει το διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2024 μέχρι το τέλος Απριλίου 2024.

Επίδομα ρεύματος: Τα εισοδηματικά κριτήρια - Οι δικαιούχοι

Σημειώνεται ότι τα κριτήρια για τους δικαιούχους είναι τα ίδια με το επίδομα θέρμανσης.

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται:

  • Έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει
  • Έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα.

Για κάθε τέκνο, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ.

  • Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 29.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα εκείνο, το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.
  • Για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων, κατά τον ν. 4172/2013 τέκνων, δεν υπερβαίνουν το ποσό των 80.000€.

Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2022, όπως έχει διαμορφωθεί κατά τη δημοσίευση της παρούσας. Αν οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή δήλωση λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού των τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο δηλώσεων.

Τα περιουσιακά κριτήρια ορίζονται ως εξής:

  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2023, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων τέκνων, που αναγράφονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2022, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 27310 78363, στο γραφείο μας στην οδό Λυκούργου 172 (πλησίον Δικαστικού Μεγάρου), καθώς και μέσω email στο info@i-ekep.gr.

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα 8:00 - 16:00

Τρίτη 8:00 - 16:00

Τετάρτη 8:00 - 16:00

Πέμπτη 8:00 - 16:00

Παρασκευή 8:00 - 16:00

Σάββατο 9:00 - 13:00